Τραγωδία Τεμπών

Η μέρα που έκλαψε σύσσωμη όλη η Ελλάδα

Ολόκληρη η Ελλάδα μούδιασε στο άκουσμα της τραγωδίας των Τεμπών πριν δεκαοκτό  χρόνια.

Ίσως το τραγικότερο δυστύχημα που καταγράφτηκε ποτέ στους ελληνικούς δρόμους. Εικοσιένα παιδιά, ηλικίας 15 και 16 ετών, έχασαν την ζωή τους τόσο βίαια και άδικα. Η 13η Απριλίου του 2003 θα μείνει για πάντα χαραγμένη στο μυαλό όλων. 

Την Κυριακή 13 Απριλίου 2003, 21 μαθητές που επέστρεφαν στο Μακροχώρι Ημαθίας από σχολική εκδρομή στην Αθήνα, χάνουν ακαριαία τη ζωή τους σε ένα από τα πιο τρομακτικά  και αποτρόπαια τροχαία δυστυχήματα που έγιναν ποτέ στον  Ελλαδικό χόρο .

Το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν οι μαθητές, βρισκόταν στην κοιλάδα των Τεμπών με κατεύθυνση την Θεσσαλονίκη. Στο αντίθετο ρεύμα κινούνταν ένα φορτηγό που μετέφερε νοβοπάν από τον Προβατώνα του Έβρου. Ο οδηγός έχασε ξαφνικά τον έλεγχό του και συγκρούεται πλαγιομετωπικά με το λεωφορείο.

Από τη μοιραία σύγκρουση σκοτώνονται επιτόπου 21 μαθητές και τραυματίζονται άλλοι 9. Τα σωστικά συνεργεία που έφτασαν στο σημείο έκαναν πάνω από δύο ώρες να απεγκλωβίσουν νεκρούς και τραυματίες. Οι φωτογραφίες από τον τόπο του δυστυχήματος αποτυπώνουν το μέγεθος της τραγωδίας καθώς τα νοβοπάν έκοψαν στα δύο το πούλμαν.

Οι αιτίες του δυστυχήματος ερευνήθηκαν, ωστόσο ποτέ δεν αποσαφηνίστηκαν πλήρως. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο οδηγός οδηγούσε έξι ώρες χωρίς διάλειμμα και τα ελαστικά του δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Το δε λεωφορείο είχε κριθεί ακατάλληλο λόγω παλαιότητας και έπρεπε να είχε αποσυρθεί τουλάχιστον 3 μήνες πριν.

Η δίκη έγινε πέντε χρόνια αργότερα, τον Οκτώβριο του 2008. Ο οδηγός του λεωφορείου αθωώθηκε, αλλά ο οδηγός της νταλίκας καταδικάστηκε σε κάθειρξη 15 ετών. Οι ιδιοκτήτες της νταλίκας αλλά και του εργοστασίου νοβοπάν, καταδικάστηκαν από 4 μέχρι 14 χρόνια. Η εταιρεία κατέβαλλε επίσης το ποσό των 8.500.000 ευρώ στις οικογένειες των θυμάτων. Όπως είπε ο αντιδήμαρχος Βέροιας το 2012: "Παρά τις τιμωρίες, παρά τις αποζημιώσεις, τα παιδιά του Μακροχωρίου δεν θα γυρίσουν ποτέ πίσω".


Ακολουθεί Βίντεο αφιέρωμα:
Υ.Γ Τα πνευματικά δικαιώματα του βίντεο δεν ανήκουν σε εμένα.
https://www.youtube.com/watch?v=MQjz0D0U0sU


Κωστας Χι

2 Blog posts

Comments